Dieta owocowo-warzywna dr Dąbrowskiej – czy warto ją stosować?

Dieta owocowo-warzywna dr Dąbrowskiej – czy warto ją stosować?



Dietetycy ostrzegają przed sięganiem po restrykcyjne i mało urozmaicone diety. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej oparta jest prawie wyłącznie na warzywach i owocach. Czy jest zatem bezpieczna?

Antyoksydacyjny detoks leczniczy

Dieta owocowo-warzywna ma za zadanie oczyścić organizm z zalegających w nim substancji toksycznych. W związku z tym ogranicza się do podawania pacjentowi produktów o działaniu oczyszczającym i odkwaszającym. Będą to produkty bogate w witaminy i minerały, przeciwzapalne antyoksydanty, błonnik oraz stymulujące substancje bioaktywne wyłącznie naturalnego pochodzenia. Dieta dr Dąbrowskiej jest restrykcyjna również dlatego, że dostarcza zaledwie około 800 kalorii na dobę. Należy ją potraktować raczej jako prozdrowotną głodówkę, niż klasyczną dietę odchudzającą.

 

Dietę dr Ewy Dąbrowskiej stosujemy, aby:

  • oczyścić organizm,
  • przyspieszyć metabolizm,
  • pobudzić układ immunologiczny,
  • zregenerować tkanki i narządy,
  • poprawić samopoczucie,
  • usprawnić pracę jelit,
  • przywrócić organizmowi stan równowagi biologicznej,
  • poprawić wygląd skóry i jej przydatków,
  • wyrównać poziom cholesterolu,
  • profilaktycznie przeciwko cukrzycy, nowotworom, nadciśnieniu i otyłości.

 

Dieta owocowo-warzywna – zasady

Dr Ewa Dąbrowska to doświadczona specjalistka w dziedzinie medycyny, która od lat bada korelację między sposobami odżywiania a występowaniem chorób cywilizacyjnych. W jej diecie nie ma miejsca dla produktów przetworzonych i sztucznie ulepszanych, które zdaniem lekarki w głównej mierze przyczyniają się do rozwoju nowotworów, cukrzycy i otyłości. Pierwszy etap diety zakłada spożywanie wyłącznie warzyw i owoców – przede wszystkim surowych, ale też pieczonych i gotowanych oraz w postaci świeżych soków. W kolejnym można ponadto spożywać strączki, pieczywo razowe, kasze, orzechy i zboża. Na czas diety należy zrezygnować z alkoholu, mocnej kawy i herbaty oraz z papierosów.

Dieta owocowo-warzywna może być stosowana leczniczo lub profilaktycznie. Zwykle prowadzi się ją pod kontrolą lekarza lub dietetyka. Pomaga uchronić się przed chorobami oraz pokonać takie dolegliwości, jak: bezsenność, spowolniony metabolizm, nadwaga, wysokie ciśnienie, wahania hormonalne, bóle menstruacyjne, wrzody, żylaki, choroby skóry, nerwice czy migrena.